top of page

Nieuw Oud Oost

De locatie rondom het huidige Cambuurstadion in Leeuwarden is toe aan een transformatie nu er elders een nieuw voetbalstadion gerealiseerd wordt. Vanuit HKB Stedenbouwkundigen ontwikkelde ik een co-creatie proces waarin bewoners, betrokkenen, supporters en vertegenwoordigers uit de buurt met ons mee konden denken, dromen en bouwen aan een scenario en een toekomstvisie voor Nieuw Oud Oost. 

In een co-creatie proces met betrokkenen uit de buurt gaven we samen vorm aan een visie voor Nieuw Oud Oost. In dit proces nodigden we bewoners, betrokkenen, Cambuur supporters en vertegenwoordigers uit de wijk om samen een visie te schrijven voor de toekomst van Nieuw Oud Oost.

Voor het maken van de visie voor Nieuw Oud Oost onderzochten we met elkaar verschillende scenario’s over de toekomst van de wijk. Hierin onderzochten we hoe de optimale "groene wijk", de "gezonde wijk" en "ontmoeten in de wijk” er ruimtelijk uit zou kunnen zien.

 

In een serie Serious Games onderzochten we op een actieve en vrolijke manier de waarden van de wijk. In deze Serious Games neemt iedereen deel aan het proces en bouwen we samen aan de bouwstenen van de wijk. Deze bouwstenen vormen onze visie voor het latere stedenbouwkundige plan.

 

Vanwege de maatregelen rondom Covid hebben we een deel van ons proces omgezet naar digitale werksessies. Dit deden we in de vorm van Cambuur - journaals, twee weken lang, om de avond, van 19 tot 20 (tijdstip waarop veel kinderen van teamleden naar het jeugdjournaal keken) bespraken we de plannen. Met behulp van een 3D-SketchUp-model bespraken we de plannen. De digitale tools maakten het voor alle deelnemers mogelijk te schetsen en aantekeningen te maken. Zo werkte het model als een werkmaquette. 

Hoe onze droom voor Nieuw Oud Oost er uitziet en hoe deze tot stand kwam kun je bekijken in ons videoverslag. 

Videoverslag 

Cambuur_eindposter-900x636.jpg

Visie voor Nieuw Oud Oost 

Nieuw Oud Oost in het nieuws

Leeuwarder Courant:

https://www.lc.nl/friesland/Wat-doen-we-met-het-oude-Cambuurstadion-Drie-scenario%E2%80%99s-voor-nieuwe-buurt-Leeuwarden-25751821.html

Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden 

In samenwerking met:Weusthuis en Partners

Fotografie: Marieke Leemans

bottom of page